Меркел допусна изменение на европейските договори в дългосрочен план

picture-1

Германският канцлер Ангела Меркел допусна промяна на европейските договори в дългосрочен план в отговор на британски искания, съобщи Франс прес.

„Ако имаме нужда от промяна на договорите, а аз вярвам, че това може да се окаже необходимо, всички сме съгласни, че не е необходимо това да се случи в момента“, заяви Меркел.

Тя подчерта, че измененията не могат да засягат свободата на движение или защитата на европейските граждани от дискриминация.

ЕС и Великобритания се опитват да постигнат компромис, който да позволи оставането на Великобритания в съюза, заяви Меркел.

Повод за оптимизъм дава това, че всички искаме да намерим компромис, подчерта тя на пресконференция след края на срещата на Европейския съвет.

„При наличие на желание, може да се намерят правилни начини за решаване на проблема“, което ще е в интерес на всички граждани на ЕС, смята Меркел.

Освен британския референдум, лидерите на ЕС са обсъдили и миграционната криза, посочи Меркел.

„Стигнахме до извода, че всички разбират, че въпросите за запазването на шенгенското пространство и за преодоляването на миграционната криза са пряко свързани“, подчерта тя.

„Проведена беше открита дискусия по различни проблеми. Важно е, че взехме решение по време на холандското председателство да се заемем активно с обсъждане на предложенията на ЕК, засягащи охраната на външните граници на ЕС. Необходимо е да работим по-бързо по този въпрос“, подчерта канцлерът.

Важно е и възможно най-бързо да се разработи механизъм за изплащане на 3 милиарда евро за Турция по проекти за бежанците в страната, добави Меркел.

„Турската страна подчерта, че осъзнава отговорността си по въпроса за реализирането на плана за преодоляване на миграционната криза“, отбеляза германската канцлерка.

Като цяло лидерите на страните от ЕС поискаха бърз напредък по справяне с европейската миграционна криза. Търпението се изчерпва, а Австрия дори заплаши с финансови санкции.

Прилагането на мерките за борба с миграционната криза не е достатъчно добро и трябва да се ускори, се казва в съвместно изявление на 28-те лидери.

Те предупредиха, че залогът в решаването на този проблем е шенгенската зона за свободно движение.