Борисов: На Путин вече му е ясно защо е спрян „Южен поток“

picture-2

Владимир Путин е наясно, че спирането на проекта е било не заради това, че нашата страна е била срещу Русия, а защото изпълнява като лоялен член на ЕС всички наложени санкции и разпоредбите на третия енергиен пакет.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел по повод изявлението на руския президент от днес за газопровода „Южен поток“ и България.

Силно, силно, силно подкрепям България за Шенген.

Това пък заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред български журналисти в Брюксел. Той прекъсна за момент брифинг на министър-председателя Бойко Борисов, за да го поздрави и да изрази подкрепата си.

Премиерът благодари на всички свои колеги от Европейската народна партия, които днес са дали нашата страна за пример и са настояли България да бъде приета в Шенген като награда за начина, по който управлява своите граници. Борисов изрази категоричната подкрепа на нашата страна за идеята на Европейската комисия за обособяването на общоевропейска гранична агенция.

България се справя сама (с охраната на границите), ако има финансова помощ, не бихме отказали.

Нека всички се стегнат сами да се оправят, а ако не могат – другите да им помогнат. Така премиерът коментира предложената от ЕК възможност екипи на общоевропейската агенция да предприемат намеса в погранични райони на ЕС, дори и без да са били викани от съответните национални власти, в случай на криза.

Премиерът заяви, че е категорично против идеята държавите, които приемат малко или отказват да приемат мигранти, да получават ограничени еврофондове.

Не сме поставяли никога въпроса за стотиците милиони, които харчим за охраната на шенгенската граница, това е наш дълг към всички останали. Тази тема, по този начин повдигната, може да създаде много трусове в ЕС и да постави в деликатна ситуация много премиери, коментира Борисов.

По повод исканията на Великобритания за промени в законодателството на ЕС, с които да се ограничи получаването на социални придобивки от чужденци, Борисов изрази очакване темата да бъде обсъдена.

Това, че Европа е направила така, че хората десетилетия наред да си плащат данъците и осигуровките, и впоследствие да имат добро бъдеще в пенсионна възраст или при безработица, не означава, че притокът на хора, които искат да живеят по-добре, трябва да продължи до безкрайност.

Всеки народ е длъжен да подреди страната си така, че да си живее добре на своя територия. Не може това, което те са си изградили години наред, да бъде ползвано от всеки, който прецени, допълни министър-председателят.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел относно предсрочни парламентарни избори:

„Ако искат, можем да си премерим силите пак. Това винаги съм го казвал – допълнително 40-50 милиона за избори, допълнително напрежение в държавата. От какво са недоволни – че ръстът на икономиката е 3%, че свалихме дефицита на 2%, че 3,7 млрд. лв. изплатихме на вложителите в КТБ, която съсипаха, че е 2,6 млрд. лв. повече има в бюджета от контрабандистите? Искат да им върнат парите на контрабандистите ли догодина. От кое са недоволни?“.