Турция и Израел нормализират отношенията си

picture-3

Израел и Турция са постигнали предварително съгласие да нормализират отношенията си, включително за връщане на посланиците в двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на израелски служител.

Съгласието е постигнало на среща в Швейцария, каза служителят, пожелал анонимност.

По силата на предварителната договорка Израел ще създаде компенсационен фонд за близките на десет турци, убити от израелски морски пехотинци при нападението на кораб на пропалестински активисти, който се опита да пробие израелската блокада на ивицата Газа през 2010 г., каза служителят.

След това Турция ще оттегли всички правни претенции към Израел, посочва Ройтерс.

Турският премиер Реджеп Ердоган обвини Израел през миналата година, че е „надминал Хитлер във варварството“ заради атаките срещу палестинските територии.

В годините, в които той контролира напълно външната и вътрешната политика на Турция, се случи истински срив в отношенията между някога изключително близките Израел и Турция, включително и най-вече във военния и разузнавателния сектор.

Убийството на 10-има пропалестински турци от израелски командоси на кораб, който се опитваше да пробие израелската блокада върху Газа през 2010 г., беляза най-ниската точка в отношенията между двете страни.