BP повишава прогнозите си на фона на възвращаемостта при новите проекти

man7

Годишната печалба на британската енергийна компания достига 12,7 млрд. долара

Британската енергийна компания PB Plc повиши прогнозите си за годината, след като обяви приходи и печалба за тримесечието, които надминаха очакванията на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Новите проекти, които компанията стартира, са помогнали за повишаването на производството на петрол и природен газ, докато BP продължава да развива вече установените находища и рафинерии по-ефективно от всякога. Това е помогнало на енергийния гигант да се предпази от понижението в цените на суровия петрол през четвъртото тримесечие.

Изненадващо добрите приходи ще осигурят значителен комфорт за акционерите на компанията, която се съсредоточава в закупуване на активи от американския шистов бизнес.

Въпреки че високият ливъридж прави BP по-малко гъвкава, цените на петрола постепенно започнаха да се възстановяват от началото на тази година.

Разработването на нови проекти през 2018 г. е увеличило добива на петрол и газ с 2,4 на сто до 3,683 млн. барела нефтен еквивалент на ден.

„Това беше едно добро тримесечие и като цяло една добра година“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Боб Дъдли в интервю пред Bloomberg.

Акциите на BP поскъпнаха с 5 на сто, което е най-големият им ръст от началото на декември 2018 г.

Коригираната нетна печалба на британското дружество за четвъртото тримесечие е 3,48 млрд. долара, побеждавайки прогнозите за 2,64 млрд. долара, докато годишната печалба достига размер от 12,7 млрд. долара.

Компанията планира да запази размера на бюджета, предвиден за капиталови разходи, между 15 и 17 млрд. долара през тази година.