Общоевропейският Stoxx 600 удари 9-седмичен връх

man9

Серията силни корпоративни отчети се отразиха положително на европейските пазари

Европейските пазари отбелязаха 9-седмичен връх във вторник, след като пазарните участници отразиха в цените серия от корпоративни финансови отчети, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,3%, а всички сектори и основни борси завършиха на зелена територия. Индексът удари най-високото си ниво от 3 декември.

Най-добре сред водещите бенчмаркове се представи британският показател FTSE, покачвайки се с близо 2%. Германският DAX завърши с ръст от 1,57%, а френският САС – от 1,49%.

Европейските строителен и суровинен сектор поведоха пред останалите с ръст от над 2% заради силни корпоративни отчети. Акциите на Assa Abloy скочиха с над 7% и бяха сред най-добре представилите се в Stoxx 600. Шведският производител отчете по-силен от очакванията ръст на продажбите и увеличение на печалбата за четвъртото тримесечие.

Петролният и газов сектор в Европа също бе сред най-добре представилите се с повишение от 1,7% на фона на силните резултати на ВР. Британският петролен гигант заяви, че печалбата му за 2018 г. е скочила с над 65% сравнено с 2017 г. Причината се крие в острия ръст на производството на петрол и газ и придобиването на американските шистови активи на BHP. Акциите на компанията скочиха с над 5% след новината.

Датската компания Pandora се издигна до върха на европейския бенчмарк. Затрудненият производител на бижута съобщи за по-добра от прогнозите печалба за последните три месеца на 2018 г. Книжата на вписаната в Копенхаген компания напреднаха с над 18% благодарение на новината.

В същото време доставчикът на Apple AMS се срина до дъното на индекса. Австрийската група заяви, че очаква приходите ѝ да намалеят през следващите седмици заради продължаващото слабо търсене на смартфони. Акциите на компанията поевтиняха с почти 7%.

На валутните пазари паундът удари двуседмично дъно спрямо долара, след като американската валута укрепна, а опасенията около Brexit продължават да влияят на настроенията на инвеститорите.

От гледна точка на финансовите данни, публикувани днес, стана ясно, че продажбите на дребно в еврозоната са намалели повече от очакваното. Официалните данни показаха, че продажбите на нехранителни продукти и онлайн покупките са свекли продажбите на дребно с 1,6% надолу на месечна база в края на 2018 г., което до голяма степен съвпада и с очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс.