Кристалина Георгиева: Венецуела ще има нужда от десетки милиарди долара

man10

Световната банка е удвоила финансирането на най-нестабилните икономики от 7 млрд. долара на 14 млрд. долара през последните две години

Докато всеобхватната криза във Венецуела се задълбочава, Световната банка е готова да започне спасителна операция, когато получи зелена светлина от Каракас, заяви изпълняващата временно длъжността президент на международната институция Кристалина Георгиева в интервю пред Euractiv.

По нейните думи Венецуела ще се нуждае от десетки милиарди долара, за да покрие своите финансови нужди.

„В Международния валутен фонд и Световната банка има 189 страни членки. Според нашите спогодби ние не можем да имаме позиция по политически въпрос. Фокусираме се върху обслужването на хората. Нашата цел е да бъдем готови да предоставим цялата подкрепа, която можем. Стремим се да помагаме на онези венецуелски граждани, които са били принудени да напуснат страната“, казва Георгиева.

„Миналата седмица предоставихме безвъзмездна помощ на Колумбия, за да може да приеме по-безболезнено имигрантите на своя територия. Разглеждаме и възможните нужди, особено по отношение на социалните услуги. Като човек, преживял драматичен политически преход, все още имам ярки спомени как ставах сутрин в 4 часа, за да се наредя на опашката за мляко заедно с моята дъщеря. Затова съм съпричастна към гражданите на Венецуела, които са били толкова сериозно засегнати от икономическата криза“, споделя Георгиева.

Според президента на Световната банка Венецуела трябва да поиска помощ по начин, който може да бъде приет от организацията.

„Ние разполагаме с оценка на ситуацията, както и списък с приоритети“, посочи още тя.

Приоритет номер едно е да се отговори на основните нужди на хората и да се гарантира, че икономиката функционира, сподели Георгиева.

Относно европейските парламентарни избори през май тя заяви, че е оптимист за бъдещето на Европа.

„Европейският съюз е изключително мощна организация. Европа продължава да бъде най-привлекателното място за живот. Нарастването на популизма и недоверието към институциите са стимулирани до голяма степен от високата скорост на промените и неспособността на някои бизнеси и хора да се адаптират към тях. Според доклад, който изготвихме съвместно с ЕС, през последните 15 години 15% от работните места в блока са били изгубени, основно нискоквалифицираните такива, а вместо тях бяха са добавени 15% висококвалифицирани работни места“, подчерта Георгиева.

Според ръководителя на Световната банка Европа има важната задача, подобно на останалата част от света, да се съсредоточи върху инвестициите в своя човешки капитал.

„Поради тази причина Европа се нуждае от своята колективна сила. Необходимо е нейните институции да се насочат в тази нова област на конкурентоспособност“, изтъкна Георгиева.

Според нея най-важният показател, когато става въпрос за Световната банка, е доверието на акционерите, което имат в нея.

„Те са заложили своите портфейли, с които гарантират за нас. През 2018 г. получихме най-голямото увеличение на капитала в историята на банката – 50%. Удвоихме финансирането на нестабилните държави през последните две години от 7 млрд. долара на 14 млрд. долара. Правим това, защото нестабилността оказва огромно въздействие върху живота на хората, свят, където крайната бедност е спаднала драстично, броят на хората в тази ситуация в района на юг от Сахара в Африка се е удвоил от 273 млн. до 450 млн. души. Европа е пряко засегната от неизбежния поток на хора, търсещи по-добър живот“, коментира Георгиева.

Друга основна цел пред Световната банка е да бъде предотвратена разширяващата се пропаст между бедни и богати.

„Трябва да се помогне на развиващите се страни да наваксат или дори да застанат на челни позиции в развитието на новата цифрова икономика. Подобна възможност съществува и в Африка. Голямата ни амбиция е да привлечем всеки африкански гражданин, бизнес или всяко правителство към цифровите технологии не по-късно от 2030 г. Едно мащабно свързване с интернет“, заяви още Георгиева.